Kiittäen yhdessä eteenpäin

”Miljardit kadehtivat meitä”

Kiitoksesta ja kiitollisuudesta puhuttiin läpileikkaavasti KOL:n hengellisillä ja kulttuuripäivillä Kuopiossa 16.-17. syyskuuta. Väkevimmin sen sanoi juhlapuhuja, kauppaneuvos Paavo Jauhiainen: ”Suomi on kaikkine puutteineenkin miljardien kadehtima maa”.

Kiitos oli myös Tuomiokirkon juhlamessun teema. Saarnan, joka kokonaisuudessaan toisaalla, piti itsekin Karjalan evakkotaipaleen kokenut piispa emeritus Matti Sihvonen. Päätössanoissa varapuheenjohtaja Aune-Inkeri Keijonen siteerasi Anna-Mari Kaskista: Lävitse kaiken murheen soi sana kiitoksen…

Runsaat 500 vierasta oli noudattanut kutsua sotaorpojen kokoontumiseen virallisena osana Suomi 100 vuotta -juhlallisuuksia. Virallisuus ja tärkeilevyys eli nykysuomeksi pönötys oli tietysti kaukana, Savonmuan piäkaapunnissa kun juhlittiin, mutta enemmän kuin ripaus juhlavuutta kyllä tarjottiin esim. hienojen musiikki- ja tanssiesitysten myötä.

Pääjuhlan musiikkikeskuksessa aloitti liiton tervehdys. Siinä puheenjohtaja Hannu Niskanen paalutti kaksi asiaa, jotka pysyvät järjestön perinteenä. Ne ovat jokaisen jäsenen tavoittava Huoltoviesti-lehti ja KOL:n näkyvin tapahtuma, Hengelliset ja kulttuuripäivät.

Kirjailija Sirpa Kähkönen puhui tuotantoonsa, mm. sotaorpo Juho Tiihoseen viitaten suomalaisesta sotien orpoudesta, sen kerrostumista punaorpoineen, vaietuista tunnoista ja nykyisin syntyvästä uudesta sotahistoriasta. Vaikuttava puhe kokonaan toisaalla tässä lehdessä.


Köyhyydestä hyvinvointiin

- Maamme oli vielä itsenäistymisen alkuvaiheessa yksi Euroopan köyhimmistä maista. Nykymittapuulla meillä ei ollut sata vuotta sitten ”mitään”, totesi kauppaneuvos Paavo Jauhiainen juhlapuheessaan.

- Se mitä meillä oli, oli tahto saada elää ilman Pietarista tai Tukholmasta tulevia määräyksiä, direktiivejä, kuten nykyisin sanotaan.

- Kun tarkastelemme tänään maamme asemaa noin 200 maailman kansakunnan joukossa ja otamme tarkastelukulmaksi taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi myös henkisen hyvän, kuten ihmisten oikeudet, tasa-arvokysymykset, nuorten mahdollisuudet oppia ja osallistua, huolenpidon jne, uskallan väittää, että maamme on maailmanlaajuisestikin mitaten maa, jonka ylitse ei ole käynyttä.

- Suomi on kaikkine puutteineenkin miljardien kadehtima maa. Siitä kunnia sankareille niin sodassa kuin jälleenrakentamisessa.

Uskonpuhdistuksen 500-juhlavuoteen viitaten Jauhiainen sanoi uskovansa, että Martti Lutherin ajatusmaailmassa on pohja, jonka tuoman hyvän armosta saamme nauttia tänäänkin koko Pohjolassa.

- Kaikki Pohjoismaat ovat nousseet malliksi siitä, miten tulee elää.

Puhuja kertasi isänmaan pelastamisen kallista hintaa: noin 90 000 kaatunutta, yli 420 000 evakkoa, noin
55 000 sotaorpoa jne.

- Suurimman surun kantoivat rintamalla kaatuneiden omaiset: vaimot, vanhemmat, lapset, sukulaiset ja ystävät.

- Jokaisen uuden sukupolven on saatava tietää tästä kansakunnan koettelemuksesta.

- Teillä sotaorvoilla on vahvoja muistoja ja tunteita sodan vuosista tai sodan jälkeisestä ajasta. Syvimpiä ja kipeimpiä tuntoja ei ehkä koskaan halua tai jaksa jakaa kenenkään kanssa. Siksi on tärkeää löytää saman kokeneita ja antaa yhdessäolon hoitaa ja kantaa elämää eteenpäin.

Ave Maria, Kiestinki…

Kuopio tanssi ja soi tässäkin juhlassa kuten on tehnyt kesäkuisella juhlaviikolla jo vuosikymmeniä. Veden vuolemat oli Kuopion Tanssistudion esitys Myrskyluodon Maijan musiikkiin. Iltavoimien soittokuntaa johti ja solistina toimi musiikkimajuri Juha Ketola. Oopperatähti, sopraano Johanna Rusanen-Kartano häikäisi tulkitessaan Jouni Kurosen pianosäestyksin mm. Giulio Caccinin Ave Marian. Palkittu Kuopion Nuorisokuoro Jussi Mattilan johdolla lauloi mm. Pekka Kuusiston Kiestingin. Kuopion Sotaveteraanikuorolta kanttori Valtteri Tuomikosken johdolla kuultiin Sibeliuksen Finlandia ja Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuuto.

Ensi vuonna Lappeenrantaan

Tervehdyksiä toivat Kuopion kaupunki, Puolustusvoimat, Veteraanijärjestöjen edustajana Lottaperinneyhdistys sekä Seurakunnat.

Huomionosoituksia jaettiin kahdeksalle KOL:n ansioituneelle jäsenelle; siitä enemmän toisaalla. Seppo Nevalainen esitti kutsun saapua KOL:n valtakunnallisille päiville syyskuussa 2018 Lappeenrantaan. Teemaksi on valittu Karjalaisuus.
Kuopion juhlaviikonlopun järjestivät KOL, Pohjois-Savon Sotaorvot ry ja Kuopion Kaatuneitten Omaiset ry. Mieluisaa on mainita, että järjestelyissä ja seremonioissa oli mukana varsin monia sotaorpojen lapsia ja lapsenlapsia.

Teksti: Kaarina Kuusela