Joulua odotellessa
Lämpimän värikylläisen syksyn illat ovat pimentyneet ja raikkaat, pakkasen kirpeät aamut alkaneet. Lupa kynttilöiden polttamiseen ja vilttiin kääriytymiseen on siis saatu ja valmistautuminen joulun viettoon alkanut.
Muistellaanko ensin hieman kulunutta vuotta Huoltoviestissä olleiden juttujen kautta?
Vuoden ensimmäisessä numerossa Tenho Tikkanen, Rukajärven suunnan historiayhdistyksestä, toivoi lisätietoja rintamalla rakennetuista asevelitaloista. Tämän lehden sivuilta on luettavissa yhteenvetoartikkeli, jossa on mukana myös Huoltoviestissä esiteltyjä taloja.
Huhtikuussa pidetty liittokokous Kuopiossa, kansallisen veteraanipäivän aattona, ei tuonut yllätyksiä Liiton puheenjohtajistoon. Seuraavan kolmivuotiskauden puheenjohtajana toimii Hannu Niskanen ja naisenergiaa liiton toimintaan tuo varapuheenjohtaja Aune-Inkeri Keijonen.
Jäsenyhdistystemme aktiivisesta toiminnasta olemme saaneet lukea vuoden kuluessa useita artikkeleita. Kokoontumiset ikäryhmälle tärkeiden aihealueiden parissa ja monet yhteisöllisyyttä lujittavat tapaamiset virkistävät mieltä. Suosittuja näyttävät olevan kesällä tehdyt retket, joulujuhlat, kylpylämatkat, ja onpa sitä oltu pyhällä maallakin – Israelissa. Valtakunnalliset Hengelliset ja Kulttuuripäivät jäsenistön perinteisenä vertaistapaamisena osoitti jälleen suosionsa.
Museo Militariassa Hämeenlinnassa avattiin toukokuussa ”Menetys ja muisto” – näyttely. Näyttely kuvaa kaatuneiden huoltoa, sotilaspapiston työtä talvi- ja jatkosodassa, kaatuneiden omaisten kokemuksia sekä sotavainajien muiston vaalimista. Näyttelyn tuottamisessa oli mukana paikalliset jäsenyhdistyksemme liiton ohella.
Sotaorpojen moninaisia kertomuksia elämäntaipaleeltaan olemme julkaisseet vuoden aikana useita. Kokemuksia isättömyydestä ja sen vaikutuksesta elämänkulkuun tutkivat opinnäytetyössään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat Pinja Niiranen ja Aino Purhonen Savonlinnan seudulla. Sisulla on selvitty – jutun otsikkoa lainaten.
Sotaorpouteen liittyviä seminaareja ja muita tilaisuuksia on pidetty kuluvan vuoden aikana useita, joista perinteisin, Lahden sotaorposeminaari helmikuussa. Eduskunnan pikkuparlamentissa tammikuussa pidettyyn seminaariin osallistui puhemies Paula Risikon ohella joukko kansanedustajia. Liiton edustajat kävivät eduskunnassa viimeksi lokakuussa. Myös jäsenyhdistystemme edustajat ovat kiitettävän ahkerasti käyneet Arkadianmäellä kertomassa sotaorpojen kuntoutustarpeista.
Itsenäisyyspäivän ja kaatuneitten muistopäivän viettoon liittyvien tapahtumien runsaus näkyi myös lehtemme sisällössä. Jäsenistöllemme vuoden tärkeimpiä päiviä juhlistettiin monin tavoin ympäri Suomen. Useissa kirkoissa on tullut jo tavaksi lukea kaatuneitten muistopäivänä suruviesti Kaatuneitten Omaisten Liiton toiveesta, jota ollaan huomioimassa liiton perinnetyön suunnittelussakin.
Talvisota syttyi 80 vuotta sitten marraskuun lopulla. Artikkelin aiheesta tähän lehteen on kirjoittanut Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen. Sotien päättymisen jälkeen Venäjän puolella tehtyjen etsintöjen tuloksena, monen sankarivainajan pitkä matka päättyi kotimaan multiin, kuten Viipurista lokakuun puolivälissä noudettujen.
Lehdessä julkaistavilla hartauskirjoituksilla on vankka kannattajakunta ja ensi vuonna luvassa on uusia vierailevia kirjoittajia.
Lukijakunnan toiveesta julkaisemme myös keventäviä, hauskoista sattumuksista kertovia juttuja. Lehteen on toivottu lisää juttuja myös selviytyjäsotaorvoista. Oletko Sinä sellainen – kerro tarinasi!
Lämpimät kiitokset vuoden aikana saamistamme artikkeleista ja juttuehdotuksista. Toivomme samanlaista aktiivisuutta myös ensi vuonna – pidetään Huoltoviesti edelleen tärkeimpänä viestin välittäjänä.
Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!
Pirjo Tolvanen