Suurenna tekstikokoa: AAA

Joulua odotellessa

Lämpimän värikylläisen syksyn illat ovat pimentyneet ja raikkaat, pakkasen kirpeät aamut alkaneet. Lupa kynttilöiden polttamiseen ja vilttiin kääriytymiseen on siis saatu ja valmistautuminen joulun viettoon alkanut.

Muistellaanko ensin hieman kulunutta vuotta Huoltoviestissä olleiden juttujen kautta?

Vuoden ensimmäisessä numerossa Tenho Tikkanen, Rukajärven suunnan historiayhdistyksestä, toivoi lisätietoja rintamalla rakennetuista asevelitaloista. Tämän lehden sivuilta on luettavissa yhteenvetoartikkeli, jossa on mukana myös Huoltoviestissä esiteltyjä taloja.

Huhtikuussa pidetty liittokokous Kuopiossa, kansallisen veteraanipäivän aattona, ei tuonut yllätyksiä Liiton puheenjohtajistoon. Seuraavan kolmivuotiskauden puheenjohtajana toimii Hannu Niskanen ja naisenergiaa liiton toimintaan tuo varapuheenjohtaja Aune-Inkeri Keijonen.

Jäsenyhdistystemme aktiivisesta toiminnasta olemme saaneet lukea vuoden kuluessa useita artikkeleita. Kokoontumiset ikäryhmälle tärkeiden aihealueiden parissa ja monet yhteisöllisyyttä lujittavat tapaamiset virkistävät mieltä. Suosittuja näyttävät olevan kesällä tehdyt retket, joulujuhlat, kylpylämatkat, ja onpa sitä oltu pyhällä maallakin – Israelissa. Valtakunnalliset Hengelliset ja Kulttuuripäivät jäsenistön perinteisenä vertaistapaamisena osoitti jälleen suosionsa.

Museo Militariassa Hämeenlinnassa avattiin toukokuussa ”Menetys ja muisto” – näyttely. Näyttely kuvaa kaatuneiden huoltoa, sotilaspapiston työtä talvi- ja jatkosodassa, kaatuneiden omaisten kokemuksia sekä sotavainajien muiston vaalimista. Näyttelyn tuottamisessa oli mukana paikalliset jäsenyhdistyksemme liiton ohella.
Sotaorpojen moninaisia kertomuksia elämäntaipaleeltaan olemme julkaisseet vuoden aikana useita. Kokemuksia isättömyydestä ja sen vaikutuksesta elämänkulkuun tutkivat opinnäytetyössään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat Pinja Niiranen ja Aino Purhonen Savonlinnan seudulla. Sisulla on selvitty – jutun otsikkoa lainaten.

Sotaorpouteen liittyviä seminaareja ja muita tilaisuuksia on pidetty kuluvan vuoden aikana useita, joista perinteisin, Lahden sotaorposeminaari helmikuussa. Eduskunnan pikkuparlamentissa tammikuussa pidettyyn seminaariin osallistui puhemies Paula Risikon ohella joukko kansanedustajia. Liiton edustajat kävivät eduskunnassa viimeksi lokakuussa. Myös jäsenyhdistystemme edustajat ovat kiitettävän ahkerasti käyneet Arkadianmäellä kertomassa sotaorpojen kuntoutustarpeista.

Itsenäisyyspäivän ja kaatuneitten muistopäivän viettoon liittyvien tapahtumien runsaus näkyi myös lehtemme sisällössä. Jäsenistöllemme vuoden tärkeimpiä päiviä juhlistettiin monin tavoin ympäri Suomen. Useissa kirkoissa on tullut jo tavaksi lukea kaatuneitten muistopäivänä suruviesti Kaatuneitten Omaisten Liiton toiveesta, jota ollaan huomioimassa liiton perinnetyön suunnittelussakin.

Talvisota syttyi 80 vuotta sitten marraskuun lopulla. Artikkelin aiheesta tähän lehteen on kirjoittanut Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen. Sotien päättymisen jälkeen Venäjän puolella tehtyjen etsintöjen tuloksena, monen sankarivainajan pitkä matka päättyi kotimaan multiin, kuten Viipurista lokakuun puolivälissä noudettujen.

Lehdessä julkaistavilla hartauskirjoituksilla on vankka kannattajakunta ja ensi vuonna luvassa on uusia vierailevia kirjoittajia.

Lukijakunnan toiveesta julkaisemme myös keventäviä, hauskoista sattumuksista kertovia juttuja. Lehteen on toivottu lisää juttuja myös selviytyjäsotaorvoista. Oletko Sinä sellainen – kerro tarinasi!

Lämpimät kiitokset vuoden aikana saamistamme artikkeleista ja juttuehdotuksista. Toivomme samanlaista aktiivisuutta myös ensi vuonna – pidetään Huoltoviesti edelleen tärkeimpänä viestin välittäjänä.

Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Pirjo Tolvanen

Huoltoviesti on Kaatuneitten Omaisten Liiton jäsenlehti

Huoltoviesti on Kaatuneitten Omaisten Liiton toimittama ja julkaisema sotaleskien, sotaorpojen ja muiden kaatuneitten omaisten jäsenlehti. Vuonna 2023 lehti ilmestyy viikoilla 11, 25, 45 ja 50. Lehden painos on noin 8 000.

Lehden hinta, tilaaminen ja peruutus

Lehti toimitetaan kaikille jäsenille. Jäsenmaksu vuonna 2023 on 15 euroa, joka sisältää myös lehden. Yhdistykset perivät tämän maksun jäseniltään alkuvuodesta ja tilittävät liittoon. Muille kuin yhdistyksen jäsenille lehden vuosikerta maksaa 25 euroa.

Vuotta 2023 koskevat lehtitilaukset ja peruutukset on tehtävä tammikuun aikana liiton toimistolle puh 050 550 3556. Mikäli peruutusta ei ole tehty, tilaus jatkuu kestotilauksena, joka laskutetaan helmikuun 2023 aikana lehden saajalta. Lehden voi tilata oheisella tilauslomakkeella tai soittamalla liiton toimistolle.

Lehden toimitusneuvosto

Huoltoviestin toimitusneuvoston puheenjohtaja on päätoimittaja Nina Harjulehto. Muut toimitusneuvoston jäsenet ovat: Pirjo Koskenrouta, Mika Kurki, Riitta Uusi-Kokko ja toimitussihteeri Marju Hulttinen.

Lehden taittaja on Markku Laitinen.

Haluatko kirjoittaa lehteen?

Julkaisemme aktiivisesti lukijoidemme artikkeleita sekä kuvia osana lehteä. Haluaisitko tuottamasi artikkelin tai valokuvan mukaan seuraavaan julkaisuun? Ota yhteyttä toimitussihteeriin, marju.hulttinen@kolry.fi

 


 

Tilaa Huoltoviesti-lehti oheisen tilauslomakkeen avulla


     

    Huoltoviesti-lehden arkisto

    1 2 3