Sotaorporekisteri
Kaatuneitten Omaisten Liitto ry käynnisti joulukuussa 2009 sotaorpojen rekisteröintityön yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa. Liiton yhtenä tavoitteena oli kiinnittää valtiovallan huomiota sotaorpojen aseman tunnustamiseen sotaorporekisterin myötävaikutuksella.
Sotaorporekisteriin on kirjattu yli 16.000 sotaorvon tiedot 31.8.2018, jolloin rekisteri sulkeutui.
Elossa olevat sotaorvot voivat edelleen täyttää Sotaorpojen rekisteröintilomakkeen ja lähettää sen liiton toimistoon.
Sotaorpotunnus
Monivaiheisen prosessin tuloksena - syyskuussa 2013 Jämsässä pidetyillä Valtakunnallisilla Hengellisillä ja kulttuuripäivillä - sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko toi valtiovallan edustajien kunnianosoituksen tunnustuksena Suomen sotaorvoille. Tuosta tapahtumasta käynnistyi sotaorpotunnuksen valmistelutyö.
Taiteilija Aimo Vuorisen suunnittelema sotaorpotunnus otettiin virallisesti käyttöön 6. – 7.9.2014 Turussa pidetyillä liiton Valtakunnallisilla Hengellisillä ja Kulttuuripäivillä. Pääjuhlassa sotaorvot kiinnittivät ensimmäisen kerran sotaorpotunnuksen rintapieleensä. Sotaorpotunnuksen jakelu jatkui jäsenyhdistysten paikallisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa syys–joulukuun 2014 aikana.
Liitto postitti jäsenyhdistyksiin kuulumattomien noin 6 000 sotaorvon tunnukset ja dokumentit vuoden 2014 joulukuussa. Sen jälkeen sotaorporekisteriin liittyneiden, sotaorpokriteerit täyttävien sotaorpojen dokumentit ja sotaorpotunnukset on jaettu vuoden 2018 loppuun mennessä.
Sotaorpotunnuksen käytön ohjeistus
1. Vaatetus - tunnusta voidaan käyttää arki- ja juhlapuvussa, mutta ei puserossa tms:ssa.
2. Paikka - takin kaulusliepeessä tai naisilla vastaavassa paikassa vasemmalla.
3. Suhde kunniamerkkeihin - verrattavissa sotaveteraanien tammenlehvään. Tunnus saa jäädä paikoilleen kauluksen napinläpeen tai vastaavaan paikkaan. Kunniamerkit tulevat rintaan.
4. Suhde sururistiin - käyttäjän harkinnan mukaan joko sururisti tai sotaorpotunnus.
5. Suhde muihin liittojen ja yhdistysten merkkeihin - rinnalle ei muita. Muut merkit sotaorpotunnuksen alapuolelle.
6. Erityistapaus: Merkki rikkoutunut - jos kyseessä on valmistusvirhe, uuden saa maksutta. Jos on itse rikkonut tai hävittänyt, uuden saa 30,- euron maksua vastaan.
Kuvagalleria
|