Sotaleski Kyllikki Koski menetti rakkaansa rintamalle lähes 80 vuotta sitten
Toukokuun kolmas sunnuntai kunnioittaa kaikkia sodassa menehtyneitä
Vietämme Kaatuneitten muistopäivää 84. kerran 19. toukokuuta. Suomen sodissa 1939–1945 kaatui 90 000 sotilasta. Perheellisiä oli noin 31 000. Sotaorpoja sotiemme jälkeen oli maassamme 55 000. Heitä on vielä elossa alle 16 000 ja heidän keski-ikänsä on 84 vuotta. Sotaleskiä maassamme on enää muutamia.
Mun takintaskuun rupes tulemahan karkkiaskeja, muistelee Kyllikki Koski rakkaansa Paavo Kosken tapaamista kansakoulussa.
Tapaamisessa oli alunalkujaan erityistä kipinää ja kiinnostusta molemmin puolin. Seurustelua siivitti pitkät kaipuut, kun Paavo Koski taisteli rintamalla. Kihlat ja myöhemmin avioliitto solmittiin lyhyiden sodasta saatujen lomien lomassa. Rakkausavioliittoa elettiin kirjeiden välityksellä päivittäin.
“Mä sain Kyllikiltä niin ihanan kirjeen, että mä vastaan sen heti, oli Paavo Koski sanonut kaatumistaan edeltävänä iltana sotakaverilleen” Kyllikki Koski kertoo.
Mies oli kirjoittanut kirjeen ja laittanut sen taskuunsa, mutta kirje ei ikinä päätynyt nuorelle vaimolle. Paavo Koski kaatui 21-vuotiaana Karjalan kannaksella Valkeasaarella 10.6.1944 kentälle jääneenä. Kyllikki Koski jäi leskeksi 20-vuotiaana. Hän ei ole avioitunut uudestaan.
Sodan koettelemukset näkyvät yhä sotaorvoissa
Kaatuneitten muistopäivänä sunnuntaina 19. toukokuuta muistellaan kaikkia sodassa menehtyneitä. Ylipäällikkö G.G.E. Mannerheim määräsi:
Toukokuun kolmatta sunnuntaita oli vietettävä päättyneen sodan sankarivainajien ja myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä.
Myöhemmin muistopäivään sisällytettiin myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat. Sankarivainajien muistopäivä sai nykyisen nimensä vuonna 1946. Seuraavana vuonna valtioneuvosto vahvisti sen ajankohdan.
Sodan olosuhteissa koetut kielteiset kokemukset, isän menetys, äidin suru sekä puhumattomuuden kulttuuri ovat ulottaneet vaikutuksensa pitkälle sotaorpojen elämään ja vaikeuttavat vanhuusiän henkistä hyvinvointia. Sotaorvot joutuivat usein kannattelemaan sotaleskiäitiä hänen surussaan ja ottamaan jo varhain vastuuta perheen toimeentulosta. Kun Ukrainan sota alkoi, nousivat monen Suomessa elävän sotaorvon tuntemukset vielä enemmän pintaan. Sota-aika ja sen seuraukset ja tuntemukset ovat syvällä.
Sotaorpojen vanhuus tulisi turvata toimintakykyä tukevilla palveluilla
Katso video 100-vuotiaan Kyllikki Kosken elämästä sodan ja rakkauden nuoruusvuosina.
Videota saa siteerata: https://www.youtube.com/watch?v=T63AtjJlS4g
Minkälaista on ollut elää sotaorpona? Mitä heille kuuluu nyt? Haastattelupyynnöt Nina Harjulehdon kautta, nina.harjulehto(att)kolry.fi.
