Sotaorpotunnus

Sotaorporekisteri on avoinna määräajan 7.2.-31.8.2018

Kaatuneitten Omaisten Liiton hallitus on kokouksessaan 7.2.2018 päättänyt avata sotaorporekisterin määräajaksi 7.2.-31.8.2018. Tänä aikana on siis vielä mahdollisuus sotaorpokriteerit täyttävillä henkilöillä liittyä sotaorporekisteriin ja saada sotaorpotunnus dokumentteineen. Sotaorvoksi katsotaan henkilö, jonka vanhempi on menehtynyt Suomen sodissa 1939-1945 tai niiden seurauksena. Lomakkeen mukaan liitetään viralliset dokumentit, joista ilmenevät sukulaisuussuhde kaatuneeseen ja todistus menehtymisestä. Tästä voit tulostaa Sotaorporekisterilomakkeen: Rekisteröintilomake 2018 ja Sotaorpolomakkeen täyttöohjeet 2018.
Lomakkeen  täyttämällä voit samalla liittyä jäsenyhdistyksiimme, jolloin saat myös jäsenyhdistysten ja liiton tarjoamat jäsenedut mm. 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Huoltoviestilehden. Lehden lukijana saat tietoa mm. sotaorvoille tarjolla olevista eduista. Sotaorporekisteriin liittyminen ei edellytä jäsenyhdistykseen liittymistä. Huoltoviesti-lehden vuosikerran voi tilata myös jäsenyhdistyksiimme kuulumaton henkilö.

Sotaorpotunnukseen liittyvää taustatietoa:

Kaatuneitten Omaisten Liitto ry käynnisti joulukuussa 2009 sotaorpojen rekisteröintityön yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa. Liiton yhtenä tavoitteena oli kiinnittää valtiovallan huomiota sotaorpojen aseman tunnustamiseen sotaorporekisterin myötävaikutuksella. Sotaorporekisteriin on kirjattuna yli 16 000 sotaorvon tiedot.

Monivaiheisen prosessin tuloksena - syyskuussa 2013 Jämsässä pidetyillä Valtakunnallisilla Hengellisillä ja kulttuuripäivillä - sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko toi valtiovallan edustajien kunnianosoituksen tunnustuksena Suomen sotaorvoille. Tuosta tapahtumasta käynnistyi sotaorpotunnuksen valmistelutyö.

Taiteilija Aimo Vuorisen suunnittelema sotaorpotunnus otettiin virallisesti käyttöön 6.-7.9.2014 Turussa pidetyillä Valtakunnallisilla Hengellisillä ja Kulttuuripäivillä. Pääjuhlassa sotaorvot kiinnittivät ensimmäisen kerran sotaorpotunnuksen rintapieleensä. Sotaorpotunnuksen jakelu jatkui jäsenyhdistysten paikallisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa syys-joulukuun 2014 aikana. Jäsenyhdistyksiin kuulumattomien n. 6 000 sotaorvon tunnukset ja dokumentit postitettiin vuoden 2014 joulukuussa liiton toimesta. Uusia sotaorpoja on rekisteröity myös vuosien 2015 ja 2016 aikana.

 

Sotaorpotunnuksesta on nyt saatavissa hautakivilaatta. Kuva ja tarkemmat tiedot löytyvät klikkaamalla myyntituotteet -palkkia etusivulla. 

 

 Sotaorpotunnuksen käytön ohjeistus:

Sotaorpotunnus: Kuva KOL ry

Sotaorpotunnus: Kuva KOL ry

 

 

 

 

 

 

 

1. Vaatetus. Tunnusta voidaan käyttää arki- ja juhlapuvussa, mutta ei puserossa tms:ssa.

2. Paikka. Takin kaulusliepeessä tai naisilla vastaavassa paikassa vasemmalla.

3. Suhde kunniamerkkeihin. Verrattavissa sotaveteraanien tammenlehvään. Tunnus saa jäädä paikoilleen kauluksen napinläpeen tai vastaavaan paikkaan. Kunniamerkit tulevat rintaan.

4. Suhde sururistiin. Käyttäjän harkinnan mukaan joko sururisti tai sotaorpotunnus.

5. Suhde muihin liittojen ja yhdistysten merkkeihin. Rinnalle ei muita. Muut merkit sotaorpotunnuksen alapuolelle.

6. Erityistapaus

1. Merkki rikkoutunut. Jos kyseessä on valmistusvirhe, uuden saa maksutta. Jos on itse rikkonut tai hävittänyt, uuden saa 30,- euron maksua vastaan.

 

 

 

 

 

 

 

Ajankohtaista

16.05.2018

Sota-ajan suruviestit, kulttuurihistoriallisesti arvokasta perintöä

Liittokokouksen kannanotto: Sotaorvot tarvitsevat kuntoutusta

Kaatuneitten Omaisten Liitto r.y.

Katuosoite: Ratamestarinkatu 9 C, 00520 Helsinki
Postiosoite: PL 600, 00521 Helsinki.
Käyntiosoite: Kellosilta 4 C. 

Puhelin: 09 8562 0061

HUOM! Huoltoviesti -lehden osoitteenmuutokset oman yhdistyksen kautta tai liiton toimistoon!

Ota yhteyttä

2 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.