Sotaorpotunnus

Sotaorporekisteri on sulkeutunut 30.6.2016.

Kaatuneitten Omaisten Liitto ry käynnisti joulukuussa 2009 sotaorpojen rekisteröintityön yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa. Liiton yhtenä tavoitteena oli kiinnittää valtiovallan huomiota sotaorpojen aseman tunnustamiseen sotaorporekisterin myötävaikutuksella. Sotaorporekisteriin on kirjattuna yli 16 000 sotaorvon tiedot.

Monivaiheisen prosessin tuloksena - syyskuussa 2013 Jämsässä pidetyillä Valtakunnallisilla Hengellisillä ja kulttuuripäivillä - sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko toi valtiovallan edustajien kunnianosoituksen tunnustuksena Suomen sotaorvoille. Tuosta tapahtumasta käynnistyi sotaorpotunnuksen valmistelutyö.

Taiteilija Aimo Vuorisen suunnittelema sotaorpotunnus otettiin virallisesti käyttöön 6.-7.9.2014 Turussa pidetyillä Valtakunnallisilla Hengellisillä ja Kulttuuripäivillä. Pääjuhlassa sotaorvot kiinnittivät ensimmäisen kerran sotaorpotunnuksen rintapieleensä. Sotaorpotunnuksen jakelu jatkui jäsenyhdistysten paikallisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa syys-joulukuun 2014 aikana. Jäsenyhdistyksiin kuulumattomien n. 6 000 sotaorvon tunnukset ja dokumentit postitettiin vuoden 2014 joulukuussa liiton toimesta. Uusia sotaorpoja on rekisteröity myös vuosien 2015 ja 2016 aikana.

Sotaorporekisterin sulkeutumisen johdosta rekisteröintilomakkeita saapui liiton toimistoon runsaasti. Lomakkeet on käsitelty ja kriteerit täyttäville sotaorvoille on postitettu sotaorpotunnus ja siihen liittyvät dokumentit vuoden 2016 loppuun mennessä.

Sotaorpotunnuksesta on nyt saatavissa hautakivilaatta. Kuva ja tarkemmat tiedot löytyvät klikkaamalla myyntituotteet -palkkia etusivulla. 

 

 

 

 Sotaorpotunnuksen käytön ohjeistus:

Sotaorpotunnus: Kuva KOL ry

Sotaorpotunnus: Kuva KOL ry

 

 

 

 

 

 

 

1. Vaatetus. Tunnusta voidaan käyttää arki- ja juhlapuvussa, mutta ei puserossa tms:ssa.

2. Paikka. Takin kaulusliepeessä tai naisilla vastaavassa paikassa vasemmalla.

3. Suhde kunniamerkkeihin. Verrattavissa sotaveteraanien tammenlehvään. Tunnus saa jäädä paikoilleen kauluksen napinläpeen tai vastaavaan paikkaan. Kunniamerkit tulevat rintaan.

4. Suhde sururistiin. Käyttäjän harkinnan mukaan joko sururisti tai sotaorpotunnus.

5. Suhde muihin liittojen ja yhdistysten merkkeihin. Rinnalle ei muita. Muut merkit sotaorpotunnuksen alapuolelle.

6. Erityistapaus

1. Merkki rikkoutunut. Jos kyseessä on valmistusvirhe, uuden saa maksutta. Jos on itse rikkonut tai hävittänyt, uuden saa 30,- euron maksua vastaan.

 

 

 

 

 

 

 

Ajankohtaista

11.12.2017

Kiitos Suomi 100-itsenäisyyspäivänä sankarihaudoilla kunniavartiossa olleille ja kaikille niille, joiden toimesta sankarihautoja peittävät havuseppeleet.

15.05.2017

Kaatuneitten Muistopäivä ja Sota-ajan suruviestit

Kaatuneitten Omaisten Liitto r.y.

Katuosoite: Ratamestarinkatu 9 C, 00520 Helsinki
Postiosoite: PL 600, 00521 Helsinki.
Käyntiosoite: Kellosilta 4 C. 

Puhelin: 09 8562 0061

HUOM! Huoltoviesti -lehden osoitteenmuutokset oman yhdistyksen kautta tai liiton toimistoon!

Ota yhteyttä

1 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.